МОН харчи 600 000 лв. за родителски срещи

Плащат на известни личности да се включат в тях
8
МОН харчи 600 000 лв. за родителски срещи
Снимка: Pixabay

До 3000 лв. могат да получат школата, за да привлекат родителите в училищния живот и да се подобри комуникацията с тях. Това предвижда новата национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“, предложена от образователното министерство, пише "Монитор".

За провеждането на родителски срещи в школата с ученици от първи до седми клас през следващата учебна година са предвидени 600 000 лв. За да бъде успешно реализирана, от МОН очакват в нея да се включат поне 400 класа и така общо 16 000 родители да се приобщят към училищния живот.

Класните ръководители трябва да организират по две родителски срещи в школото или извън него, по време на които да изградят добро партньорство помежду си. По време на тях могат да се проведат различни беседи, лекции, събития и други инициативи, които предварително са обсъдени с настойниците на децата спрямо техните интереси. В зависимост от избрана темата и вида на срещата пък могат да бъдат поканени лектори, известни личности, външни за училището специалисти. Така, ако се обсъждат примерите, които децата вземат от интернет пространството, могат да бъдат привикани родни влогъри или геймъри, които качват клипове.

Ако обсъждат влиянието, което имат филмите и сериалите, в родителските срещи могат да се включат актьори и режисьори. За тяхното участие се предвиждат суми за възнаграждение. За да разнообразят срещите с бюджета, за който школата са кандидатствали, могат да се закупят за закупуване на спортни, арт, канцеларски и други материали, информационни брошури, книги, хранителни продукти и други материали в зависимост от заложените теми. Те обаче трябва да бъдат оправдани още при подаване на проекта. Подобни родителски срещи могат да се осъществяват и с класните ръководители на бъдещи първокласници или петокласници, за се запознаят настойниците им с хората, на които поверяват грижите за тях.

До края на учебната година пък за децата от едно и също училище трябва да бъде организирано общо мероприятие с родителите, учениците и класните ръководители. То може да бъде или за абсолютно всички хлапета, или да бъдат разделени спрямо възрастта си – цял випуск, първи-четвърти клас и отделно от пети до седми. В закриващото събитие също могат да бъдат включени известни личности и да бъдат взети допълнителни материали.

За тези дейности класните ръководители също получават възнаграждение.

За планирането, организирането и провеждането на срещите с родителите и на общото мероприятие за включените паралелки всеки от тях може да вземе до 72 лв. - по 12 на час.

За създаването на подходяща среда за малчуганите, които за първи път постъпват в детска градина, и техните родители пък се предвиждат до 2000 лв. на проектно предложение. Те ще бъдат отпуснати по модул „Хубаво е в детската градина” от „Успяваме заедно“, за който са предвидени 300 000 лв. Детските градини могат да закупят книги, играчки и други образователни материали, с които да изградят или обогатят „стая на семейството“ в забавачката. В нея ще се провеждат родителски срещи с настойниците на новопостъпилите малчугани. По националната програма ще се финансират и събирания за споделяне на опит в рамките на детската градина, включително и със семейната общност.

Родителите ще се приобщават към проблемите в развитието на учениците и чрез създаването на индивидуални портфолиа на учениците.

По модула „Осигуряване на условия за системно проследяване на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуално портфолио и оценъчна карта” трябва да бъдат финансирани папките на 11 000 малчугани. В портфолиата учителите включват информация за интересите и заложбите на децата, за напредъка им по различните предмети, индивидуалните им способности и умения да преценяват своите дейности. По модула ще бъдат разработвани и провеждани тестове за установяване на затруднения в обучението на определени ученици. За дейностите от МОН са определили бюджет от 600 000 лв.

Държавни и общински детски градини и училища имат възможността да кандидатстват за проекти до 2500 лв., с които екипите да обхват и задържане на учениците, да подобрят комуникацията с родители и другите членове на семействата на хлапетата и да ги въвлекат в своята работа. Общо 200 000 лв. са предвидени по модул „Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование“ от националната програма „Заедно за всяко дете“. Със средствата ще се провеждат информационни кампании за ролята на образованието на децата и учениците сред родителите и общността, в която живеят децата. Чрез тях обучения, групови тренинги, лектори и настойниците ще бъдат мотивирани да образоват хлапетата.

15 000 родители пък се предвижда да бъдат включени в дейности, в които да се повиши мотивацията им да запишат децата на детска градина и училище. Това е заложено в един от индикаторите за изпълнение на националната програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация и превенция за недопускане на вторична сегрегация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде преди 4 години
А директорите колко ще вземат? хайде класните ръководители ще планират, ще търсят материали, лектори и всичко това за 72 лева, от които 30% веднага ще влязат в данък. А директорите, които пръста си не мърват, а да, мърдат го-за да сложат подпис, познайте какви пари вземат. От тези род. срещи нищо няма да произтече, ще се позабавляват, ще се съберат няколко родители и толкова. В това няма нищо полезно. Едно време ги правихме всеки месец без заплащане.
7
0
 
18
 
! Отговори
Гледам и не вярвам преди 4 години
И ето как още 600 хиляди ще бъдат прехвърлени от лявата ръка в десният джоб . Много обичат да се заиграват от министерството с подобни проекти добра пара носят,за знайни и незнайни чиновници, лектори и.т.н субекти на хранилка
6
4
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Това е една остаряла и изключително неефективна форма за запознаване на родителите с успеха на децата им. Общо взето в българския вариант тя се превръща в нещо като публичен съд на определени деца. Пълна загуба на време. Живеем в 21-ви век. Електронните дневници, както и имейлите на учители-родители са много по-ефективен начин за връзка. Всеки учител може да информира родителите, както и родителите да се информират за децата си с едно натискане на копчето.
5
0
 
10
 
! Отговори
Ох преди 4 години
Тъсят се родители, но...
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не ви е срам , нови хонорари ли търсите на чалгарите и недоказаните артисти и пишмян политици ? Какво може да каже , "световно " неизвестната личност Азис - ще говори за превъплъщенията си? С тези пари могат , ама не на книга ,както се прави сега ,че на "нашти" хора , техните деца няма да бъдат засенчени от някой по- умен и кадърен "случаен" ученик - с тези пари да се издирят , независимо от етноса , бедни деца ,но с заложби ...прочутите педагогически съветници да не отчитат само отсъствия
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време ходихме на родителски срещи всеки месец без да се дават пари. Просто родителите ги интересуваше за децата... поредните пари на вятъра защото просто всичко е на автопилот
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от работата им. В Германия в детските градини организират разпродажба на дрехи, играчки...родителите плащат за 1 л.метър 7 Е, правят сладкиши и термоси с кафе. Доброволци родители продават 1 Е парчето, кафето не се сещам, има също и безалкохолни. Парите от продажбата на лични вещи са за род., 7 Е за градината. Всички да доволни, с тези пари финансират голямо лятно парти, отново кафе, безалкохолни, сладкиши продават се и пак в касата. В България не може от хигиенна гл. точка.
1
0
 
41
 
! Отговори
Разбрахме преди 4 години
След всички стратегии и мерки с нулев резултат отново пари на вятъра.